Imker Gunnar

Imker Gunnar levert ons al vele jaren heerlijke Demeter honing. Voor deze honing verzamelen zijn bijen nectar van korenbloemen, distels en paardenbloemen in ongerepte Duitse natuurgebieden.
Gunnar imkert op biologisch dynamische wijze.

“Het respect van een biologisch dynamische imker voor zijn bijenvolk sprak mij meteen aan en zo is ook mijn passie voor biologisch dynamisch imkeren ontstaan. Ik werk met de kern van het bijenvolk en probeer hun kenmerken, hun biologische behoeften, hun natuurlijke leefomgeving te respecteren en hier rekening mee te houden. Ik ben een gelukkige imker, die zijn honing niet tegen de natuur in oogst, maar in samenhang met het natuurlijke ritme en de processen van de bijen. Zo kunnen  de bijen ook gelukkig zijn. Ik hou van mijn bijen en mijn bijen houden van mij, ik ken ze zeer goed en zij kennen mij. Het is een zeer innige band samen. Laat de bijen zoveel mogelijk met rust, dan worden de bijen op eigen kracht sterker, is mijn filosofie. “

Zijn bijenvolken bouwen de natuurlijke raten zelf en vermeerdering van het volk gebeurt op natuurlijke wijze.  â€œElk volk bouwt namelijk op zijn eigen manier, middels een organisch proces wat uit de bijen zelf komt. Zo is de bouw van het raat een afspiegeling van het individuele bijenvolk en niet een levenloos meubilair. De vermeerdering van volken door het natuurlijk zwermproces staat zeer dicht bij de natuur. De verbinding tussen werkbijen de koningin is daardoor veel sterker, het is volk vitaler en een stevig verbonden organisme.

Het is alweer 35 jaar geleden dat Gunnar is begonnen met imkeren en inmiddels heeft hij 500 bijenvolken. Uiteindelijk wil hij dit laten groeien naar zo’n 700 tot 1000 volken. Zijn zoons hebben bij hem het vak als imker geleerd en werken nu ook actief mee in imkerij.
Gunnar deelt zijn kennis en ervaring niet alleen met zijn zonen, maar geeft sinds vele jaren ook cursussen voor zowel imkers die Biologisch Dynamisch willen imkeren als particulieren die zich interesseren in de imkerij.
Daarnaast werkt hij aan zijn project in Egypte, waar ze de Egyptische bijen (Apis Mell. Lamarkij) proberen te redden die in het Nijldal leven (en met uitsterven bedreigd worden). Het betreft een buitengewone bij die bestand is tegen de Varroa mijt.
Gunnar neemt ook de tijd om na te denken over verbeteringen bij zijn eigen imkerij: “in de zomer leven we in het ritme van het bijenvolk, maar in de wintertijd rust ik uit , denk ik na over “fouten” die ik gemaakt heb en waar ik uit kan leren voor een volgende keer. Ik laat het bijenseizoen nogmaals in gedachten voorbij komen , observeer en vat samen, om verder te ontwikkelen als mens en als imker.”

De bijenstrefte waarover veel in de media wordt gesproken heeft ook impact gehad op de bijenvolken van Gunnar. In 2014 was er in Duitsland al een soort CCD (Colony collapse disorder): het verdwijnen van de werkbij. “Imkeren is hierdoor tegenwoordig nog moeilijker geworden. Dit komt omdat de omgevingsfactoren niet meer kloppen, de bijen ondervoed zijn (kwantitatief en kwalitatief) en daardoor worden ze kwetsbaar. Wij proberen door onze wijze van imkeren de vitaliteit van de bijen te verhogen. Natuurlijk moeten we ook bijenziekte waarnemen en behandelen (alleen organisch). Iedereen die de bijen goed bekijkt zal moeten erkennen dat het de bijen zelf zijn die zullen laten zien waar de ontwikkeling heengaat.”

Als je Gunnar vraagt welke honing hij het aller lekkerst vindt, is hij daar heel duidelijk in: zijn eigen Demeter honing, en dat is altijd al zo geweest: “Ik probeer zo te werken alsof de honing voor mezelf is, met mijn aansprekende kwaliteit en smaak.”