Imker José

In Mexico hebben we een unieke samenwerking met o.a. imker José die zich in de regio Guerrero inzet voor biologische en Fair Trade honing. Jose is zelf ook imker maar begeleidt en traint ook imkers in de regio. Hij doet dit met behulp van de kennis van de inkoopafdeling van de Traay en Wouter Vuijk, imker en oprichter van de Traay.

Voor José ligt de focus op het bouwen van een hechte relatie met deze imkers. Hij gaat zelf regelmatig de jungle in om toe te zien op het hele proces. De imkers worden geholpen met natuurlijke materialen voor hun eigen bijenkasten, natuurlijke behandeling voor bijenziektes en ze krijgen uitvoerige technische trainingen om succesvol te zijn zonder het gebruik van chemische middelen.

Om biologische honing te krijgen staan de bijenkast midden in de Mexicaanse wildernis tenminste 4 tot 6 kilometer verwijderd van enige vorm van vervuiling. De kasten worden nooit geplaatst bij genetisch gemanipuleerde landbouw. De bijenkasten worden goed in de gaten gehouden en eventuele ziektes worden bestreden met natuurlijke, plantaardige middelen zoals eucalyptus- of muntolie. De organisatie van Jose maakt zich sterk voor goede inkomens voor de imkers en zijn ook constant op zoek naar imkers die zich willen aansluiten en overstappen naar biologisch. Het is hard werken, maar het loont zich wel!

Met deze samenwerking dragen we bij niet alleen bij aan de ontwikkeling van biologisch bijenhouden maar het zorgt ook voor een duurzame ontwikkeling van het platteland in Mexico.