Onze honing

De Traay combineert haar ambachtelijke imkerij met moderne honingverwerking, wat resulteert in een prachtig assortiment kwaliteitshoning. Of het nu gaat om een lindehoning met een zweem van munt, een frisse acaciahoning of een lavendelhoning uit de Provence. Wij zorgen er voor dat al deze heerlijke honingsoorten bij de jou op tafel staan.

Onze honing wordt met passie geproefd, gekeurd en afgevuld in de Flevopolder. Inmiddels hebben wij al meer dan 30 jaar een eigen imkerij. De dagelijkse omgang met onze bijenvolken vormt nog steeds de basis voor het vakmanschap waarmee de Traay honing wordt gemaakt.

Om de belasting van het milieu te minimaliseren koopt de Traay zo veel mogelijk honing van regionale Europese imkerijen. Toch ontkomen wij er niet aan om sommige honing van ver (Argentinië of Mexico) te halen omdat daar nog grote ongerepte natuurgebieden zijn en specifieke soorten groeien zoals de tea tree boom (Manuka) in Nieuw Zeeland.

Wat is honing
Honing is een onvervalst natuurproduct. Het is een zoete, heldere vloeistof, gemaakt door honingbijen uit de nectar van bloeiende planten, bomen en heesters. Een bij heeft ongeveer 20.000 vleugelslagen nodig om een liter nectar te verzamelen, die uiteindelijk 150 gram honing zal opleveren. Door de verzamelijver leveren de bijen een belangrijke prestatie in de natuur: wanneer zij van bloesem naar bloesem vliegen op zoek naar nectar, bevruchten zij deze bloesems en dragen daardoor bij aan het behoud van vele plantensoorten.

Samenstelling
Honing is een puur, natuurlijk en hoogwaardig voedingsmiddel. Het is licht verteerbaar en is ook bruikbaar als schoonheids- en geneesmiddel en is vrij van bacteriën. Honing bevat calorieën, circa 320 kcal (1340kJ) per 100 gram, deze zijn direct zijn om te zetten in energie (zeer populair onder sporters).

Crème of vloeibaar
Honing is van nature vloeibaar. Na een aantal weken of maanden kan honing gaan kristalliseren. Dit komt met name door het gehalte aan natuurlijke druivensuikers (glucose), die snel kristalliseren. Het tempo van kristallisatie wordt verder bepaald door het waterpercentage, de bereiding en de temperatuur: hoe hoger des te langzamer de honing kristalliseert. Om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken zonder verlies van kwaliteit mag men de honing tot maximaal 40º Celsius verwarmen, dan blijven de enzymen behouden.

Crème honing is fijn gekristalliseerde honing, maar dan een echt smeuïge honing die door gecontroleerde procédés, het roeren van vloeibare honing met kristallisatiekernen, tot stand is gekomen.