Onze verwerking

Voordat onze honing in de winkels staat, is er al een uitgebreid proces aan vooraf gegaan. Heb je, je wel eens afgevraagd waar onze honing op wordt gecontroleerd? En aan welke kwaliteitseisen onze honing moet voldoen? 

Als wij de honing van onze imkers kopen, ontvangen wij een proefmonster. Verschillende kwaliteitsaspecten worden hierbij behandeld, zoals;

De verhouding van fructose en glucose
Vloeibare honing bevat veel fructose (bijv. acacia honing), crème honing bevat veel glucose (bijv. koolzaad honing). Wij controleren of de verhouding fructose en glucose overeenkomt met de kwaliteit die we gekocht hebben.

Pollenanalyse
Een onafhankelijk laboratorium controleert of er voldoende pollen in de honing aanwezig zijn, zodat we de soort honing mogen benoemen (bijvoorbeeld, Linde honing).

Aanwezigheid van pesticiden en antibiotica
Wij controleren onze honing op aanwezigheid pesticiden en antibiotica en andere residuen.

Wij testen de honing op o.a. kleur, geur, kleur, smaak, vochtgehalte, diastase, HMF (versheid van de honing), vervalsingen en microbiologisch. Als de monsters worden goedgekeurd, wordt de honing daadwerkelijk gekocht.

Bij binnenkomst van de ruwe honing voeren wij nieuwe steekproef uit, waarbij ongeveer de helft van een honingpartij opnieuw wordt gecontroleerd.

Verwerking  
Na de goedkeuring van de kwaliteit, kan de honing in bewerking worden genomen. Hierbij worden de drums met honing achtereenvolgens geleegd, waarbij de honing door een filtersysteem gaat en “productvreemde” materialen (zoals bijen) eruit worden gefilterd. Hierbij blijven pollen en belangrijke voedingstoffen behouden. Hierna ontstaat een halffabricaat, ook deze wordt wederom getest op o.a. geur, kleur en smaak. Daarnaast wordt er een kristalcontrole uitgevoerd: kristallen mogen enkel bij crème honing aanwezig zijn, dit is namelijk een fijn gekristalliseerde honing.

Als alles goedgekeurd is, gaat de honing naar de vulafdeling, waar de honing in de pot beland. Het eindproduct krijgt nog een kritische controle en vervolgens mag de honing naar de winkel. Aan onze honing wordt dus niets toegevoegd. De imkers waar we mee samenwerken, voldoen aan hoge standaarden en worden regelmatig beoordeeld ten aanzien van kwaliteit en werkmethoden. Geniet dus van onze 100% natuurlijke honing.

Certificaat Biologisch

Certificaat Demeter

Certificaat BRC

Certificaat Fairtrade

Certificaat IFS

Imkerij de Traay heeft de bronzen medaille van EcoVadis ontvangen. Een mooie waardering voor de stappen die tot nu toe zijn gezet op het gebied van duurzaamheid.
EcoVadis is een internationaal platform dat de duurzaamheid van allerlei spelers in productieketens inzichtelijk maakt. Ruim 100.000 bedrijven wereldwijd zijn al beoordeeld. De beoordeling helpt bedrijven om leveranciers te kiezen op basis van hun duurzaamheidsprestatie. EcoVadis beoordeelt de prestaties van deelnemers op het gebied van milieu, ethiek, arbeids- en mensenrechten en duurzame inkoop. Met onze score behoren wij tot de top bedrijf behoort tot de top 50 % van de door EcoVadis beoordeelde bedrijven.De komende periode gaan we aan de slag met ons actieplan om voor de zilveren medaille te gaan. We verwachten deze volgend jaar te behalen. Zo verbetert de Traay continu, ook op het gebied van duurzaamheid.