De Traay schenkt Odin imkerij 2.500 euro voor vervolgonderzoek biodiversiteit boerderijen

Wilco Schets (De Traay), Jos Willemse (Odin imker) en Merle Koomans van den Dries (Odin directeur).

Wilco Schets, directeur van De Traay, overhandigde vrijdag een cheque ter waarde van 2.500 euro aan de Odin Imkerij. "We zijn ontzettend blij dat De Traay net als vorig jaar bijdraagt aan ons onderzoek", zegt Odin imker Jos Willemse. "Ook mooi dat Odin dit bedrag verdubbelt. Hiermee kunnen we de natuurwaarden op drie van de biodynamische boerenbedrijven waar wij bijenvolken hebben staan verder verbeteren."

Meimaand Bijmaand
Het geld van de cheque komt van een speciale actie tijdens Odins Meimaand Bijmaand. In alle Odin winkels en veel andere natuurvoedingswinkels ging €0,10 van veel producten van De Traay en Bee honest cosmetics naar het onderzoek. Om die producen extra aantrekkelijk te maken werden te ze ook tegen korting aangeboden.

Inventarisatie natuurwaarden
In het vervolgonderzoek, dat al gestart is, worden de flora en fauna geïnventariseerd op de biodynamische boerderijen Almere Vliervelden en de Zonnehorst in Punthorst en het biologische fruitteeltbedrijf Fruitweelde in Ingen. Vervolgens worden aanbevelingen gedaan om de biodiversiteit op deze locaties te versterken, zoals aanvullende beplanting of het aanbrengen van landschapselementen als waterpartijen, heuvels en houtrillen.

Paapje en Ereprijszandbij
Het onderzoek wordt uitgevoerd door ecoloog Martijn Bunskoek. Hij zal ook de aanbevelingen formuleren. Op fruitbedrijf Fruitweelde nam hij afgelopen zomer al 20 soorten zweefvliegen en 10 soorten wilde bijen waar, waaronder de Ereprijszandbij. Op boerderij Vliervelden zijn er 15 soorten bijen en 10 soorten zweefvliegen waargenomen, maar ook de Veldleeuwerik en het Paapje. Op de Zonnehorst wordt binnenkort specifiek naar bestuivers gekeken. Op dit bedrijf zongen dit voorjaar de Geelgorzen in ieder geval volop.

Bioblitz
Er zijn inmiddels drie zogenaamde 'bioblitzes' aangemaakt op de website Waarneming.nl van de boerderijen Vliervelden, de Zonnehorst en het fruitbedrijf Fruitweelde. Hier kan iedereen alle waarnemingen van dieren en planten bekijken en zelf toevoegen.

Voor meer informatie: www.odin.nl