Onze verwerking

Voordat onze honing in de winkels staat, is er al een uitgebreid proces aan vooraf gegaan. Heb je, je wel eens afgevraagd waar onze honing op wordt gecontroleerd? En aan welke kwaliteitseisen onze honing moet voldoen? 

Voordat wij de honing van onze imkers kopen, ontvangen wij een proefmonster. Samen met Wilco Schets (directeur) en onze imker & eigenaar Wouter Vuijk testen wij de honing op o.a. kleur, geur en smaak. Als de monsters worden goedgekeurd, wordt de honing daadwerkelijk gekocht. Bij binnenkomst van de ruwe honing wordt er een nieuwe steekproef uitgevoerd, waarbij ongeveer de helft van een honingpartij wordt gecontroleerd. Verschillende kwaliteitsaspecten worden hierbij behandeld, zoals;

De verhouding van fructose en glucose
Vloeibare honing bevat veel fructose (bijv. acacia honing), crème honing bevat veel glucose (bijv. koolzaad honing). Wij controleren of de verhouding fructose en glucose overeenkomt met de kwaliteit die we gekocht hebben.

Pollenanalyse
Een onafhankelijk laboratorium controleert of er voldoende pollen in de honing aanwezig zijn, zodat we de soort honing mogen benoemen (bijvoorbeeld, Linde honing).

Aanwezigheid van antibiotica
De imkers die onze honing leveren mogen geen antibiotica gebruiken, wij controleren onze honing op aanwezigheid hiervan.

Controle temperatuur
Onze honing wordt koud verwerkt en mag (zowel bij binnenkomst als tijdens het afvullen) niet boven bijenkasttemperatuur zijn, wij willen namelijk verse honing leveren.

Na de goedkeuring van de kwaliteit, kan de honing in bewerking worden genomen. Hierbij worden de drums met honing achtereenvolgens geleegd, waarbij de honing door een filtersysteem gaat en “productvreemde” materialen (zoals bijen) eruit worden gefilterd. Hierbij blijven pollen en belangrijke voedingstoffen behouden. Hierna ontstaat een halffabricaat, ook deze wordt wederom getest op o.a. geur, kleur en smaak. Daarnaast wordt er een kristalcontrole uitgevoerd: kristallen mogen enkel bij crème honing aanwezig zijn, dit is namelijk een fijn gekristalliseerde honing.

Als alles goedgekeurd is, gaat de honing naar de vulafdeling, waar de honing in de pot beland. Het eindproduct krijgt nog een kritische controle en vervolgens mag de honing naar de winkel. Aan onze honing wordt dus niets toegevoegd. De imkers waar we mee samenwerken, voldoen aan hoge standaarden en worden regelmatig beoordeeld ten aanzien van kwaliteit en werkmethoden. Geniet dus van onze 100% natuurlijke honing.

Certificaat Biologisch

Certificaat Demeter

Certificaat NOP

Certificaat BRC-8

Certificaat Fairtrade

Certificaat IFS