Veel gestelde vragen

Bijenzwerm gevonden?
Heeft u een bijenzwerm gevonden? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig en houd afstand. Bel een imker. Deze komt graag langs om de zwerm op te halen. 
Imkers in uw buurt vindt u op de website van de Nederlandse Bijenvereniging: https://www.bijenhouders.nl/bijenwerk/bijenzwerm
Wat is een bijenzwerm?
In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. 
Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw 'huis'.
Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen.

Manuka honing 
De Manuka honing van de Traay is afkomstig uit de subtropische wouden van Nieuw-Zeeland. De nectar van de honing wordt door de bijen verzameld van de bloemen van de Manuka struik ook wel ‘tea-tree’ genoemd. De Traay verkoopt al tientallen jaren pure biologische Manuka.

Soms wordt bij Manuka over een UMF waarde gesproken.De Traay haalt al vele jaren Manuka honing uit Nieuw Zeeland, lang voordat er sprake was van een UMF (MGO) factor. UMF is een geregistreerd handelsmerk (waar dus voor dient te worden betaald om dit te voeren). Dit is een reden waarom wij geen UMF-factor voeren, maar ook omdat we de factor te ondoorzichtig vinden, maken wij geen gebruik van het gradatie systeem. De Traay heeft de honing laten testen in een onafhankelijk laboratorium en daaruit blijkt dat de Manuka honing een MGO-waarde van 135 heeft.

Waarom kristalliseert (versuikert) honing in de pot?
Elke soort honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de van nature in honing aanwezige druivensuikers (glucose). Het heeft niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid. Even 15 minuten au bain-marie (of gewoon op de verwarming) opwarmen tot maximaal 40ºC. (niet in de magnetron plaatsen!*) en de honing is weer even vloeibaar als daarvoor.

* Belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren gaan dan verloren.

Wordt er suiker toegevoegd aan honing?
Nee! Honing bevat uit zichzelf al genoeg natuurlijke suikers en is 100% natuurlijk zonder enige toevoeging. Honing wordt juist steeds vaker als suikervervanger toegepast.

Hoe kan ik honing het best bewaren?
Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur (19ºC.) in een donkere en droge ruimte, in een afgesloten pot. De vloeibare honing mag iets warmer staan (21-22ºC.) dan de crème honing, maar noodzakelijk is dit niet.

Hoe lang kan ik honing bewaren?
Eigenlijk bederft honing niet. Wel kleurt honing in de loop van de tijd donkerder. Wij geven onze honing een houdbaarheidsdatum mee van 2 jaar vanaf het moment van verwerking/ etikettering. 

Wat is het verschil tussen biologische honing  en niet biologische honing?
Biologische honing is honing met een garantielabel, een keurmerk, afgegeven door een onafhankelijke organisatie (SKAL).
De Traay controleert de honing op herkomst (van biologisch werkende imkers, honing uit de ongerepte natuur, bijenziekten worden met natuurlijke middelen bestreden), op verwerkings-procédés en op eindkwaliteit.
Alle honing echter, biologisch en niet biologisch, is puur natuur, zonder enige toevoeging!

Wat is het bruine toplaagje bovenin de pot met crèmehoning?
Als gevolg van een mogelijk iets te warme bewaartemperatuur is de crèmehoning bovenin een beetje gesmolten. Roer de honing even goed door elkaar en ze smaakt weer heerlijk.

Wat is het witte laagje bovenin de pot met vloeihoning?
Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten opgesloten in de honing en komen na enige tijd boven drijven. Even roeren en de honing is weer glad.

Hoe gezond is honing?
Honing is niet alleen lekker, het is ook gezond, evenals de andere bijenproducten zoals koninginnegelei, propolis en stuifmeel. Honing is een natuurlijk voedings- middel zonder enige toevoeging. Honing heeft een hoge energiewaarde en is daardoor zeer goed voor kinderen, ouderen en sporters. Ook is honing een prima middel tegen verkoudheid. Daarnaast heeft honing een sterk bacteriënremmende werking bij de behandeling van wonden.

Waarom mogen baby’s tot hun eerste levensjaar geen honing eten?
Honing is een product, dat niet wordt gepasteuriseerd omdat hierdoor de natuurlijke samenstelling van honing wordt aangetast. Net als in bijvoorbeeld rauwmelkse kaas kunnen in heel zeldzame gevallen sporen van botulisme voorkomen. In het lichaam van kinderen vanaf één jaar en volwassenen worden deze sporen effectief geneutraliseerd. Zuigelingen hebben echter nog onvoldoende weerstand opgebouwd.Ons advies luidt dan ook: honing is niet geschikt voor baby’s jonger dan één jaar. De honing van de Traay wordt altijd (of 100%) onderzocht op botulisme.

Waar kan ik de Traay honing kopen?
De Traay honing is verkrijgbaar in vrijwel elke natuurvoedingswinkel en reform- winkel in Nederland en veelal ook in België.