Bij de Traay werken we samen met professionele imkers die voldoen aan de hoogste normen, zodat we zeker weten dat onze honing van de beste kwaliteit is en dat de imker rekening houdt met het leefmilieu van mensen, bijen en planten. Lees hieronder het persoonlijke verhaal van een aantal imkers waar we mee samenwerken.
Imkerij de Traay is op zoek naar Nederlandse (biologische) honing.
Beschikt u over voldoende en verschillende soorten honing? Aarzel dan niet en neem voor meer verkoop- en inkoopinformatie contact op met purchase@detraay.com.
In 1972 had ik in mijn studentenkamer een klein winkeltje met biologische producten. Toen al bewust van het belang van goed en eerlijk voedsel en haar positieve werking op mens en milieu, begon ik in 1977 in Leersum een biologisch dynamische tuinderij. Tussen het rooien van de aardappels, besteedde ik veel tijd aan de bijen en het imkeren.
De bijenkasten van Imkerij van Christina en haar vriend Micha staan in de Neuhardenberg, oost Brandenburg.
Vlakbij de imkerij hebben zij prachtige koolzaadvelden, acaciavelden en lindebomen waar de bijen nectar verzamelen.
De imkerij van Claudia in El Salvador is een familiebedrijf en is opgestart door haar vader. De passie voor bijen en imkeren is begonnen in de Jaren 70 met 13 bijenkasten.
Inmiddels hebben ze zo’n 2.000 bijenkasten. “We genieten er nog altijd van om te leren over het leven, het gedrag, voeding en productie van onze bijen."
Imker Gunnar levert ons al vele jaren heerlijke Demeter honing. Voor deze milde crème honing verzamelen zijn bijen nectar van korenbloemen, distels en paardenbloemen in ongerepte Duitse natuurgebieden. Gunnar imkert op biologisch dynamische wijze.
Imker Adam uit Nieuw Zeeland levert ons al jaren de heerlijke biologische Manuka honing, biologische Tijm honing en biologische Klaver honing uit Nieuw Zeeland. De imkerij van Adam is al vijf generaties een hecht familiebedrijf en de honing is al sinds 1995 biologisch gecertificeerd. In Nieuw-Zeeland bestaat 30% van het landoppervlak uit beschermde gebieden zoals nationale parken en natuurreservaten.
De bijenkasten van Imkerij van Leyla staan in de Spaanse Pyreneeën. De imkerij is een klein familiebedrijf en ze leveren ons al jaren heerlijke biologische heide honing en biologische kastanje honing.
In Mexico hebben we een unieke samenwerking met o.a. imker José die zich in de regio Guerrero inzet voor biologische en Fair Trade honing.
Vraag imker Robert Cox om zijn favoriete honingsoort en zijn ogen beginnen te glimmen: “Dat is heidehoning. Superlekker qua geur, kleur, viscositeit en smaak. De mooie glinstering als je de pot open maakt. Het korreltje wat erin zit”.
Onze Noorse heidehoning is afkomstig uit de heidevelden in het zuiden van Noorwegen, van de broers Garth en Sigr. De Noorse coöperatie is opgericht in 1927 en is het eigen bedrijf van de imkers. Het is een coöperatie van kleine en grote imkers uit het hele land. Sommigen werken met bijenteelt als hobby, terwijl anderen de bijenteelt als hun belangrijkste industrie hebben. Gemeenschappelijk doel is dat de coöperatie de industrie verder wil ontwikkelen en sterker maken in marketing, kwaliteit en verkoop van Noorse honing.
“Ik heb boerenbijen. Van allerlei soorten door elkaar, grijze, bruine noem maar op. Uit mijn grotere en beste volken kweek ik de koninginnen. Iedere dag ga ik, na de koffie, even naar de bijen kijken. Halen ze stuifmeel, is er voldoende voer of om de kasten inspecteren. Mijn doel is om mijn bijen gezond toe houden, iets bij te kunnen dragen aan de wereld en er zelf zo lang mogelijk van genieten. Ik vind het prachtig mooi".
De Italiaanse biologische woudhoning levert imker Lorenzo. In de regio Piemonte werkt imker Lorenzo samen met een honingcoöperatie. Deze is in 1976 opgericht en de leden onderhouden samen met veel passie meer dan 35.000 bijenkorven in verschillende Italiaanse regio’s. Imker Lorenzo levert ons al jarenlang biologische woudhoning.
Imker Jorg levert ons Duitse Acacia honing van Demeter kwaliteit. Jorg: “We zijn gepassioneerd door bijen en de wens om onze eigen biodynamische boerderij te creëren en bijzonder hoogwaardig voedsel te produceren. We willen de vitaliteit van bijen bevorderen en doen het zonder veel manipulaties om de opbrengsten te maximaliseren. Onze bijen voeden hun koninginnen zelf op, bouwen zelf hun honingraten en mogen zich voortplanten via het natuurlijke zwerminstinct. De bijen houden een deel van de honing om te overwinteren”.
Tanzania, vooral het meer afgelegen westelijke deel, heeft nog grote gebieden ongerept miombo-bos, ideaal voor de oogst van boshoning. Door een stabiele economie rond honing te creëren, draagt de coöperatie bij aan het behoud van deze grote, beboste gebieden.
De coöperatie werkt samen met lokale imkers, waaronder imker Rishada, om honing te produceren en tegelijkertijd duurzame bijenteeltpraktijken te bevorderen. Ze bieden imkers training over bijenteelt en honingproductie en bieden de nodige apparatuur en hulpmiddelen om aan de slag te gaan. Daarnaast betalen zij de imkers ruim boven de marktprijs (30-120%). Dit heeft bijgedragen aan het creëren van een duurzame bron van inkomsten voor lokale boeren en tegelijkertijd de groei van bijenpopulaties in de regio bevorderd. De bijen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het produceren van heerlijke honing, maar ook voor het bestuiven van gewassen die de wereld voeden.