Imker Wouter

“In 1972 had ik in mijn studentenkamer een klein winkeltje met biologische producten. Toen al bewust van het belang van goed en eerlijk voedsel en haar positieve werking op mens en milieu, begon ik in 1977 in Leersum een biologisch dynamische tuinderij. Tussen het rooien van de aardappels en het plukken van de pompoenen, besteedde ik veel tijd aan de bijen en het imkeren. 50 bijenvolken ontwaakten in het voorjaar uit hun winterslaap klaar om te genieten van de eerste zonnestralen en de vele verschillende bloemen. Ik bracht ze naar de Heide, Appelboomgaarden en Lindebomen zodat ze zich tegoed konden doen aan de nectar om de heerlijkst geurende en soorten honing te produceren. Deze honing van Hollandse bodem verkocht ik, naast de groenten, aan de natuurvoedingswinkels.
Zo langzamerhand breidde de honingproductie zich uit door kennis en internationale contacten en haalde ik honing uit Frankrijk, zonnebloemhoning uit de Vendée, rode klaverhoning en natuurlijk lavendelhoning uit de Provence. Deze landen beschikken nog over uitgestrekte natuurgebieden, grote hoeveelheden verschillende soorten bloemen, warme temperaturen en bodemsoorten.Ik proef ik nog elke dag de soorten honing uit verschillende landen, de ene honing nog bijzonderder van smaak, geur en kleur dan de ander. Op deze manier kunnen we het brede honingassortiment van de Traay kwalitatief hoog en gevarieerd houden. En als het voorjaar weer begint dan breng ik mijn bijenkasten weer naar de meest bloemrijke plekken in Nederland.”

Inmiddels imkert Wouter al meer dan 35 jaar op biologische wijze en heeft hij zijn bijenkasten staan op de Groene Velden. Dit grenst aan een uniek stukje Nederland, waar in de omgeving alleen biologische boeren werken. Verder is Wouter actief betrokken bij het leefmilieu van de bijen en ondersteunen we met de Traay diverse initiatieven.