Imker Claudia

de imkerij van Claudia is een familiebedrijf dat is opgestart door de vader van Claudia. De passie voor bijen en imkeren is begonnen in de Jaren 70 met 13 bijenkasten. Inmiddels hebben ze zo’n 2000 bijenkasten. “We genieten er nog altijd van om te leren over het leven, het gedrag, voeding en productie van onze bijen, maar ook over het managen van bijenziektes. Daarnaast willen we een zo groot mogelijk publiek bij het imkeren betrekken!”

Bij de imkerij hanteren ze strenge richtlijnen. Een voorbeeld hiervan is dat ze een bijdrage willen leveren aan de omgeving en de bestuiving van bloemen in belangrijke plantages in El Salvador. De bijenpopulatie is hierbij een duidelijke indicator. Daarnaast werken ze samen met verschillende imkers en willen ze het economisch welzijn van de imkers in El Salvador verbeteren, de meeste imkers in El Salvador krijgen door het bijenhouden de kans op een beter bestaan. Claudia is samen met haar broer het bedrijf aan het uitbreiden, bijvoorbeeld richting de exportlanden en het (persoonlijke) contact met de imkers vinden ze ook van groot belang. Bij de imkerij leveren ze zelf de materialen voor de imkers: “Onze visie is dat de honingproductie wordt verhoogd door zowel de kleine als de midden-grote imkers te ondersteunen.” Hierdoor verandert de sociale en economische situatie van de imkers.

“Wij beschouwen de bijen als een belangrijk onderdeel van ons team, ze hebben onze aandacht elke dag nodig. We denken aan herbebossing van ons kleine landje omdat de bijen dit nodig hebben.”

“Sinds 2007 steunen wij de genootschap “Cadena de la Miel de El Salvador”, we werken met collega imkers en geven trainingen in bijvoorbeeld imker technieken, bedrijfsmanagement voor kleine organisaties, voeding voor de bijen etc. Binnen dit genootschap zijn wij de vertegenwoordigers van de imkers uit El Salvador en werken we samen met het ministerie van landbouw van Grancanaria aan een constant opleidingsprogramma. Daarnaast zijn we lid van organisaties die congressen organiseren en hier representeren wij EL Salvador. We hebben hierdoor toegang tot veel informatie, die we delen met onze imkers: we hebben speciale trainingsprogramma’s waarbij we deskundigen uitnodigen, zoals technici uit verschillende landen. Elke maand hebben we een korte vergadering met een groep imkers voor een update over de kennis van onze bijen. In de toekomst willen we het bedrijf nog meer uitbreiden, ook in het buitenland.”