Imker Adam

Imker Adam uit Nieuw Zeeland levert ons al jaren de heerlijke biologische Manuka honing, Tijm honing en Klaver honing uit Nieuw Zeeland.

De imkerij van Adam is al vijf generaties een hecht familiebedrijf. De imkerij is begonnen in 1860, toen Andrew (een echte pionier op het gebied van bijenhouden in Nieuw Zeeland) een aantal bijenkasten schonk aan zijn neef en diens vrouw: Adam en Lucy. Dit was het begin van Lucy’s passie voor imkeren. Haar jongste zoon Bill nam de bijenkasten over en verhuisde naar Centraal Otaho in 1930, omdat hier veel klaver groeit.
Na verloop van tijd namen de twee zonen van Bill, Ernest en Walter het imkeren over. Uiteindelijk is het bedrijf van de twee broers in tweeën gesplitst en is Ernest met zijn bijen verhuisd naar Alexandra. Walter heeft nog altijd een imkerij en heeft ongeveer 1500 bijenkasten in Wedderburn. Zijn bijen vliegen voornamelijk op Klaver honing en Tijmhoning.

De imkerij van Adam is opgericht in 2008, toen hij met zijn vrouw terugkwam van een tweejarig vrijwilligersproject in Tanzania, Oost Afrika. Ze kochten de bijenkasten van de ouders van Adam. Inmiddels hebben ze 550 bijenkasten in Central Otago en werken ze nog altijd veel samen met Walter. De honing van Adam is al sinds 1995 biologisch gecertificeerd, maar het biologisch imkeren is al hun werkwijze sinds de jaren ’90. Adam en zijn vrouw zijn nu de vijfde generatie imkers.

In Nieuw-Zeeland bestaat 30% van het landoppervlak uit beschermde gebieden zoals nationale parken en natuurreservaten. Dit percentage ligt veel hoger dan in andere landen. Dit zorgt voor veel inheemse vegetatie. Uiteraard zijn deze gebieden gegarandeerd ongerepte natuur en niet verontreinigd. Dit zorgt ervoor dat de residuen laag zijn in onze honing.

De bijen van Adam vliegen voornamelijk op Manuka, wilde tijm en klaver. De klaver groeit in hoge gebieden en valleien en de wilde tijm bedekt de droge hellingen van Alexandra en Cromwell. De gecertificeerde Manuka honing is een unieke honingsoort en wordt elk seizoen door de bijen van Adam verzameld.