Wegwijzer in plantaardige bio-zoetmiddelen

Dat de groei van het vegan stevig doorzet, is duidelijk te merken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om, deels of geheel, plantaardig te eten. Tegelijkertijd worden in steeds meer recepten geraffineerde suikers vervangen door smaakvolle natuurlijke zoetmiddelen, zoals agavesiroop of dadelstroop. Het is vaak een zoektocht om de juiste en passende producten te vinden in de winkel. Een kleine wegwijzer over stropen, toepassingen en smaken kan dan helpen:


Biologische dadelstroop

Dadelstroop heeft een dropachtige smaak, beetje zoet en zout. De stroop is ongeraffineerd en plantaardig, dus geschikt voor vegetariƫrs en veganisten. De Traay introduceerde als eerste biologische dadelstroop in een knijpfles.

Biologische rijststroop

De rijst wordt volledig gebruikt en door het natuurlijke productieproces blijven zoveel mogelijk eigenschappen van de oorspronkelijke graansoort bewaard. Rijststroop heeft een lichte, goudkleurige tint en een neutrale, milde en zoete smaak. Het is glutenvrij en daarom ideaal voor mensen met coeliakie.

Biologische agavesiroop (licht & milde en donkere & rijke variant)

De biologische agavesiroop is lekker zoet, maar kent een lage glycemische index. De speciale siroop is gemaakt van 'Agave Tequilana', ook bekend als 'blauwe agave' en groeit op een hoogte van ongeveer 1500 meter op droge, zanderige grond in Mexico. Lokale telers snijden de bladeren regelmatig gedeeltelijk af, waardoor de plant meer energie op het hart richt, een essentieel proces voor het maken van de beste kwaliteit agavesiroop. De lichte & milde variant heeft een neutrale zoete smaak, de donkere & rijke meer een intense en krachtige smaak.

Biologisch kokosbloesemstroop

De kokosbloesemstroop wordt op traditionele wijze gemaakt van vers biologisch kokosbloesemsap. De volwassen kokospalm boom bloeit tot 12 keer per jaar en sommige boeren zijn experts in het oogsten van het zoete sap van deze bloemen. Een aantal bloemen worden samengebonden en regelmatig afgetapt, zodat het zoete sap eruit stroomt. De boeren krijgen een eerlijke prijs en op die manier worden kleinschalige boerengemeenschappen ondersteund. De stroop, smaakt niet zoals de kokosnoot, heeft een licht karamelachtige en zoete smaak.

Biologische schenkstroop

De schenkstroop is zacht en zoet van smaak en gemaakt van natuurlijke ingrediƫnten: bloemenhoning, donkere agavesiroop, karamel en vanille. Door de toevoeging van honing is deze stroop niet vegan.

Plantaardige stropen en siropen