De zoete smaak van biologische honing en fruitbeleg

Overstappen op biologisch fruitbeleg en honing betekent kiezen voor de smaak van de natuur. In elke lepel honing proef je de bloemen waarvan de bijen hun nectar hebben verzameld. En met biologisch fruitbeleg proef je de zomer op je boterham. Honing en fruitbeleg zijn allebei ook heerlijk om een zoete twist te geven aan je bakje yoghurt. Deze producten zijn niet alleen lekker voor jezelf, ze zijn ook ongelofelijk belangrijk voor bijen, vlinders en vogels. 

ONZE BIOLOGISCHE HONING

Waarom insecten belangrijk zijn voor de natuur

In Nederland is gemiddeld 85% van de insecten uitgestorven, en met de insecten zijn ook de vogels uit ons landschap verdwenen. Dit probleem speelt aanzienlijk minder in biologische fruitboomgaarden. Omdat fruitbomen tientallen jaren oud worden en altijd op dezelfde plek staan, is het een hele kunst om ziektes en plagen onder controle te houden. Biologische fruittelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, en moeten dus andere slimme manieren verzinnen om plaaginsecten onder controle te houden. Zo laten sommige boeren kippen door hun boomgaard scharrelen. De kippen eten allerlei beestjes die schadelijk zijn voor de boom. Ook eten ze het gevallen fruit zodat dit niet ligt te schimmelen naast de boom en de boom kan aantasten. Biologische boeren werken zo in harmonie met de natuur.

Fruit groeit in de volle grond

Fruit als aardbeien, bessen en frambozen groeien aan een plantje. Biologisch kleinfruit (zoals dat heet) groeit altijd in de volle grond, zonder kunstmest. De plantjes krijgen de tijd om met hun wortels in de aarde alle benodigde voedingsstoffen en smaak op te nemen in de vruchten. En dat proef je! Ook bij de teelt van dit kleine fruit is het heel belangrijk om plagen onder controle te houden. Dit doen biologische boeren bijvoorbeeld door insecten aan te trekken, zoals lieveheerbeestjes en sluipwespen, die de vervelende insecten wegjagen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De natuur laat zich namelijk niet zomaar aansturen, maar wel uitnodigen. Om nuttige insecten en vogels aan te trekken, zaaien de biologische fruittelers bloemenstroken in, hangen nestkastjes op en planten ze allerlei soorten bomen en struiken aan. Dit biedt voedsel en schuilplaatsen aan nuttige insecten en vogels. In ruil daarvoor eten zij de schadelijke insecten op. Een ruime biodiversiteit zorgt dus voor een evenwichtig ecosysteem op de boerderij waarin plagen en ziektes minder kans krijgen.

Biologische honing

Honing lijkt eigenlijk altijd een natuurlijk product. Maar bijen kunnen op allerlei manieren gehouden worden. Wist je bijvoorbeeld dat sommige imkers de vleugels van de koningin afknippen? Dit voorkomt dat ze wegvliegt en de koningin het volk meeneemt naar een andere plek. De koningen van biologische imkers mag altijd haar vleugels houden. Ook een biologische bijenkast is anders. Zo wordt de bijenkast van biologische imkers gemaakt van natuurlijke materialen als hout, in plaats van bijvoorbeeld kunststof. Maar om honing echt biologisch te kunnen noemen, telt ook het ‘vlieggebied’ van de bijen mee. 3km om de bijenkast heen (zo ver kan een bij vliegen) mag niet gespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan dus in natuurgebieden zijn of bijvoorbeeld op het land van een biologische boer. Door te kiezen voor biologische honing, stimuleer je dus het beheer van aaneengesloten natuurlijke gebieden vol bloemen en met een grote biodiversiteit.

Hoe herken ik een biologisch product?

Biologisch fruitbeleg en honing zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje). Deze staat altijd op het potje. Gebruik van dit Europese Biologische keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie en dat dit is gecontroleerd. Ook de woorden biologisch - of bio, eko, eco of organic „“ mogen er alleen op staan als het product volgens de Europese regels voor biologisch is geproduceerd. Soms zie je naast dit ‘groene blaadje’ ook nog het EKO-keurmerk of Demeter op de verpakking staan. Dit zijn aanvullende keurmerken bovenop het Europees biologisch keurmerk. Daarover kun je hier meer lezen.

Biologische honing en fruitbeleg kun je op veel plekken kopen. In de supermarkt is ook vaak een klein assortiment beschikbaar. Mocht jouw favoriete smaak er nu niet bij zitten, dan vind je bij de bio speciaalzaak een breder assortiment aan biologisch fruitbeleg. Wat dacht je van fruitbeleg gemaakt van appel-vlierbloesem of citrus-gember fruitbeleg. Maar ook in honing bestaan bijzondere variaties zoals: honing met duindoorn, tijmhoning of lavendelhoning. En dat is dan weer lekker voor jou!

Kortom, de overstap op biologisch fruitbeleg én honing is een makkelijke manier om impact te maken voor de biodiversiteit. Jij blij, bij blij!

PS. Wist je dat jam wordt gemaakt door fruit te koken met suiker? En dat fruitbeleg geen jam mag heten omdat dit gemaakt wordt met biologische appeldiksap of agavesiroop.

ONZE BIOLOGISCHE HONING